8 de febr. 2013

La cura en gossos amb diabetis de tipus 1, quan falta per a la cura en humans?

Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha aconseguit curar completament la diabetis de tipus 1 en gossos mitjançant una única sessió de teràpia gènica. És la primera vegada que s'aconsegueix curar aquesta malaltia en animals grans i això posa la base perquè en un futur es pugui traslladar la teràpia a humans. Aquesta consisteix en una sola sessió de diverses injeccions de vectors de teràpia gènica a les potes del gos.

La teràpia gènica consisteix en introduir els gens d'una persona sana a un vector (virus no patògens on se l'hi ha introduït el gen que ens interessa) que un cop s'injecta a l'individu malalt, substituirà els gens defectuosos pels gens en bon estat, de la persona sana.





L'estudi s'ha publicat a la revista Diabetis i ha estat dirigit per la professora Fàtima Bosch. El seguiment als animals s'ha fet durant més de quatre anys en alguns exemplars i en cap cas han reaparegut els símptomes de la malaltia.
 
Teràpia poc invasiva
La teràpia és molt poc invasiva i consisteix en una sola sessió de diverses injeccions amb agulles senzilles –com les que s'utilitzen en tractament d'estètica–, a través de les quals s'introdueixen vectors de teràpia gènica per expressar el gen de la insulina i el de la glucoquinasa, aquest últim per actuar com a regulador de la captació de glucosa en sang. Quan els dos gens actuen simultàniament, fan la funció de “sensor de glucosa” i s'aconsegueix una regulació automàtica de la captació de glucosa de la sang i es redueix l'excés de glucosa associat a la malaltia, conegut com hiperglucèmia diabètica. És un tractament segur i efectiu.


Link de la notícia 

2 comentaris:

  1. Poc a poc hi ha avenços molt interesants. No hagues pensat anys enrera que s'aconseguis amb gossos, la veritat. Ara a esperar i no perdre l'esperança per nosaltres!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó, cada cop hi ha més avenços i sembla que la possible cura en humans no està tan lluny com la gent es pensa. Tot hi això no podem oblidar que actualment els tractaments que hi ha també són molt importants i gràcies a ells podem tenir una vida gairebé normal.

      Gràcies per comentar

      Elimina