8 d’ag. 2012

Lluna de mel

Al començament de la diabetis, després del diagnòstic, el pàncrees gairebé no segrega insulina i se'n necessiten quantitats elevades per tal de controlar els nivells alts de glucèmia. Un cop iniciat el tractament amb insulina, la sensibilitat es recupera ràpidament i, després d'un curt període de temps, les dosis es poden reduir considerablement. A més, el fet d'haver normalitzat els nivells de glucèmia fa que les cèl·lules beta tornin a produir insulina, la qual cosa encara contribueix a fer que es necessiti menys quantitat d'insulina, la qual cosa encara contribueix a fer que es necessiti meys quantitat d'insulina. Quan les dosis d'insulina són molt baixes es diu que s'ha entrat en fase de remissió o "lluna de mel"

La "lluna de mel", tot i que variable entre diferents persones, acostuma a durar de 3 a 6 mesos, en alguns casos fins a 1 any. El fet que només es necessitin unes quantes unitats d'insulina pot fer pensar que la diabetis ha desaparegut, però aquest no és mai el cas. La remissió que s'observa és parcial i transitòria. Habitualment no es retira la insulina, malgrat que les necessitats siguin molt baixes. Es considera que fins i tot petites dosis contribueixen a mantenir actives les cèl·lules beta i d'aquesta manera es perlloga la "lluna de mel".

Durant "la lluna de mel" cal continuar fent-se les autoanàlisis de glucèmia  per tal de detectar precoçment el moment en què les necessitats d'insulina tornen a augmentar.1 comentari:

  1. es fa difícil de trobar la relació del nom amb la malaltia.

    ResponElimina