2 de jul. 2012

Què és la diabetis?

La diabetis és malaltia crònica que presenta un dèficit en la secreció pancreàtica d'insulina o un defecte de l'acció d'aquesta hormona sobre teixits orgànics. Incapacita o dificulta al cos metabolitzar correctament els glúcids que es troben en els aliments. Quan ingerim aliments, part d’aquests es transformen en glucosa. Totes les cèl·lules del nostre cos necessiten glucosa per viure, però aquesta no pot penetrar en la cèl·lula sense la intervenció de la insulina, una substància que produeixen les cèl·lules Beta, que estan ubicades en el pàncrees.

Hi ha dos tipus de diabetis:

La diabetis insulina-dependent (D.I.D) o diabetis Mellitus tipus 1

Normalment és la diabetis que es diagnostica abans dels 25 anys i la seva freqüència ha anat augmentant durant aquests anys.

Es caracteritza per una destrucció progressiva de les cèl·lules productores d'insulina que fa necessària l'administració immediata d'insulina per tal de normalitzar els nivells de glucosa a la sang. Per aquest motiu també s'anomena diabetis insulinodependent.

La Diabetis Mellitus, de tipus 2: 

Acostuma a presentar-se a l'edat adulta. Les causes moltes vegades són genètiques o perquè són persones  obeses que han patit una irregularitat nutricional. Al començament, es pot controlar amb una alimentació adequada, exercici i medicació per via oral. Amb els anys pot ser que també sigui necessari administrar-se insulina.



6 comentaris:

  1. també afecta a gent gran, per el desgast dels anys d'aquest òrgan?

    ResponElimina
  2. Si, hi ha dos tipus de diabetis mellitus, ara actualitzare l'entrada amb més informació

    ResponElimina
  3. Hola Roger,
    Primer de tot felicitar-te pel teu blog. Aprofitant l'avinentesa, et volia fer una consulta sobre la diabetes tipus 2. És pot prevenir? Perquè, si tens antecedents hereditaris com és el meu cas, podria fer alguna cosa més que cuidar l'alimentació?

    ResponElimina
  4. Segons tinc entès la diabetis mellitus de tipus II té una predisposició més alta a que en un futur la pateixis si tens familiars amb aquesta malaltia, però això no vol dir que segur que la tindràs.

    Ho millor que pots fer en aquests casos és tenir una dieta equilibrada i fer exercici físic amb regularitat.

    ResponElimina
  5. Crec que un dels factors més importans de quan coneixes la diabetis és la familia i els amics, que et fagin costat e intentin posar-se a la seva pell, encara que sigui molt dificil.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No podria estar més d'acord, la diabetis no és una malaltia que es pugui prendre a la lleugera i la millor cura de la diabetis ens aquets moments és l'ajuda de la família i dels amics.

      Elimina