2 de jul. 2012

Què és la Insulina?

La insulina és una hormona fabricada pel pàncrees en las cèl·lules anomenades "beta" dels Illots de Langerhans.

Funcions:

  - Permet que la glucosa pugui penetrar dins de les cèl·lules de l'organisme, perquè es pugui cremar i obtenir energia. Per això, la manca d'insulina provoca un cansament anormal.
 - Assegura les reserves de glucosa en el fetge en forma de glucogen.
 - Afavoreix l'emmagatzemament dels greixos en les cèl·lules del teixit gras.
 - Estimula la producció (síntesi) de proteïnes en el múscul.

En determinades situacions de necessitat, tant les proteïnes com els greixos es poden transformar en glucosa per aportar energia

Va ser descoberta l'any 1921 per dos investigadors canadencs, Banting i Best, anteriorment a aquest descobriment la gent que tenia diabetis de tipus 1 estava destinada a morir en poc temps. Abans s'utilitzava la insulina dels porcs o els bous. Actualment s'utilitza la insulina humana que s'obté a partir de clonació molecular amb bacteris o transformant la insulina del porc, què és exactament igual a la insulina format pel pàncrees humà.

La insulina no es pot administrar per via oral perquè els sucs digestius la destrueixen.


2 comentaris:

  1. No hi ha cap manera de autosuministrar la insulina? I si no és així Es busca aquesta manera?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Malauradament segons ho que he pogut saber només pots subministrar-te la insulina amb agulles per injecció subcutània. Via oral no és eficaç perquè la insulina perd els afectes quant és digereix a l’estomac, però ara s’està investigant amb nous mètodes com per exemple per inhalació, encara que falta molt perquè es puguin portar a la pràctica amb bons resultats.

      Elimina