10 de set. 2015

Una cosa més que una simple xerrada (Campaments ADC 2015)

Aquest ja és el segon any que he estat fent de monitor als campaments de l'ADC i com cada any no paro d'aprendre. Van ser uns campaments amb moltes novetats, totes molt interessants i divertides. Vam anar en caiacs, vam fer molts jocs i a més es va canviar la típica xerrada de metges per una xerrada ¨psicològica¨.

Per mi, la que es mereix una explicació més detallada i concreta és aquesta última: la xerrada ¨psicològica¨. Doncs us asseguro que ho val.


Es van fer dos grups assegurant-se que cada nen es trobés amb els seus millors amics dels campaments. Un cop fet els dos grups; un grup anava a una sala reservada amb taules i cadires mentre que l'altre grup tenia temps lliure i piscina.



Al principi de l'activitat, la psicòloga, va fer una breu introducció i tot seguit repartia una fitxa a cada nen. En les fitxes hi havia 3 grups de diferents situacions; la família, la vida social i l'autocontrol de la diabetis. Un cop repartides les fitxes, el nen havia d'escriure quina emoció li generava cada situació i si volia, el perquè li produïa aquest sentiment. Situacions com: punxar-se el dit, explicar als seus amics o a la seva parella que tenen diabetis, que els pares preguntin a quant estan de sucre, fer exercici, etc.


A més a més, tenien penjats uns pòsters on es podia observar cada sensació amb una breu explicació, per tal de facilitar la seva elecció.



Un cop ja havien identificat quines emocions experimentaven amb cada situació, van agrupar cada  estat amb la emoció que els hi produïa per tal d'esbrinar quines sensacions experimentaven més habitualment. Tot seguit, analitzaven el perquè d'aquella sensació i  poc a poc eren capaços d'expressar els seus sentiments davant dels seus amics i donar-se suport entre ells.


Va ser una experiència molt intensa, on inclús van fer caure llàgrimes a nens i adults. Realment puc assegurar que va ser molt beneficiós per a tots. Gràcies a trobar-se en un ambient tan confortable amb els seus amics, l'activitat va permetre que s’expressessin moltes angoixes i es desfoguessin.


Des del meu punt de vista, la xerrada ¨psicològica¨va ser un bon canvi de la típica xerrada mèdica, on en comptes d'explicar un nou ¨rollo¨sobre la diabetis, es va optar per aprendre a gestionar les emocions i a curar-se d'una forma més interna: la d'estar millor amb un mateix.


9 comentaris:

  1. Molt interessant I EMOTIU aquest article que has escrit Roger.
    Enhorabona pel teu bloc, és un punt de suport on aprendre coses que no apareixen sovint sobre la Diabetis, l'experiència del pacient. :) Gràcies.
    Una abraçada,
    Àngels Pallàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Àngels! Sempre són benvinguts els teus comentaris!!

      Una forta abraçada

      Elimina
  2. Gràcies per aquest blog tan interessant i que sempre ens posa al dia de tot el que pot ajudar les persones amb diabetis.
    Em sembla una gran idea això de les cartolines per identificar les emocions i poder-ne parlar els uns amb els altres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, el treball de la psicòloga Gemma Peralta va ser molt interessant i enriquidor. Tenir les emocions en imatges va ajudar molt. Esperem que torni a participar l'any que ve!

      Moltes gràcies per comentar

      Elimina
  3. Gerard que maco el que has publicat del taller de Salut emocional!!. M´ha emocionat. Estic segura que l´efecte d´aquests tipus d´intervencions seràn eficaces. Jo enacara el tinc molt al cap. Va ser una experiència increible!!!.Un petó fort Gemma Peralta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gemma!

      M'alegro moltíssim que t'hagi agradat, a mi també em va encantar haver-te conegut i com vas realitzar el taller. El tracte de les emocions és un tema que no es fa massa i jo també crec que és molt important, tant com saber controlar la diabetis.

      Una abraçada!!

      Elimina
  4. Hola Roger,
    Contacto amb tu de part de la Gemma.
    Estic organitzant una Jornada de l,'ADC a l'octubre i volia preguntar-te si estaries interessat en participar-hi.
    Et deixo el meu correo per comunicar-nos
    eulaliafiguerolamar@gmail.com
    gràcies !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eulàlia

      Moltes gràcies! Ja he rebut el correu, m'interessa molt participar-hi, en breus te'l responc

      Fins ara!

      Elimina