21 de jul. 2013

Població amb diabetis

El nombre de persones amb diabetis tant de tipus 1 com de tipus 2 al món ha assolit proporcions epidèmiques des de fa anys.

El nombre d'adults amb diabetis a nivell mundial en 1995 va ser estimat en 135 milions, que equival al 4% de la població total d'adults, en l'any 2010 va ser de 285 milions (6,4%), i l'any 2030 la projecció és de 439 milions (7,7%). Aquesta informació sobre la prevalença de diabetis prové d'estudis epidemiològics patrocinats per la Federació Internacional de Diabetis, l'Organització Mundial de la Salut i institucions acadèmiques.

Un aspecte important de les enquestes sobre prevalença de diabetis és que les enquestes inclouen casos amb diagnòstic previ i casos que es descobreixen en mesurar la glucosa en sang durant l'enquesta. En aquests estudis, 50% de les persones amb diabetis no sabien que patien de la malaltia fins que van participar en les enquestes.

Els factors de risc més importants són la vida sedentària, una dieta no saludable, i la sobrecàrrega i l'obesitat.

En els països occidentals, la DM1 es considera la segona malaltia crònica més freqüent a la infància i l’adolescència després de l’asma. El risc d’esdevenir diabètic tipus 1 varia molt d’un país a un altre. Els països escandinaus tenen la incidència més alta del món. En canvi, a la Xina i al Japó la incidència és molt baixa. Es desconeixen les causes d’aquesta gran variació geogràfica, que podria estar relacionada amb factors culturals o ambientals.

A Catalunya, cada any es diagnostica a 120-130 persones de menys de 14 anys, i al voltant de 150 entre 15 i 29 anys. Això suposa 13 casos nous a l’any per 100.000 habitants. Catalunya presenta una incidència mitjana en el conjunt dels països europeus.
 

Al mapa següent es mostren les incidències de la DM1 en els diversos països d’Europa.

4 comentaris:

  1. oh, entonces cada vez hay más gente con diabetes.
    El artículo es muy interesante, gracias Roger

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues sí, cada vez el número de personas afectadas augmenta y sobretodo los de tipo 2, pues el sedenterismo y la obesidad cada vez estan más presentes en nuestra sociedad.

      Me alegro que te haya gustado!

      Elimina
  2. Molt interessant Roger. Dels països Mediterranis, Catalunya i Espanya tenen més incidència que la resta, tret de l'illa de Sardenya que la té molt més elevada. Aquesta informació pot ser genial per cercar alguna relació causal.
    Moltes gràcies per la informació.
    Àngels Pallàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, jo també penso que hi pot haver una gran relació entre la diabetis i el lloc on vius.

      Gràcies per aquest comentari tan interessant.

      Elimina